Meegeleverde KOELKAST in Country-keuken:
In de keuken van de Combi-Camp-Country werd standaard een koelbox meegeleverd van het merk DOMETIC, typenaam RC1600EGP (foto-1 en 2] en deze werkt volgens het “ABSORPTIE”-principe met koelvloeistof. Inhoud 33 liter.
N.B.: Vanaf 2022 is dit de 99% identieke Dometic ACX3-30, zie foto-7.
De Dometic-1600 koelkast werd volgens mij al zéker 15 jaar door Combi-Camp in de Country’s meegeleverd en is een echte “allrounder”, oftewel: hij kan op 230Volt óf op 12Volt accu-spanning óf op gas (propaan/butaan) werken.
* Op verkoop-websites lees je dat onze Dometic’s koelen tot 25 à 30 graden onder de omgevingstemperatuur!! Dus éigenlijk is het niet vreemd dat het in de koelkast +10 graden is als het vlak boven de koelkast 35 graden of meer is!!! In de Dometic-handleiding kan ik daar (vreemd genoeg) niets over vinden.
Gelukkig hebben we altijd onze 2e koelkast bij ons, deze is van het compressor-type en die kan, áls je dat zou willen, onder álle omstandigheden zelfs vriezen!
Een gasdrukregelaar (30 mbar) voor Campingaz-gastankjes is standaard aanwezig in onze Country’s, bij de Anniversary in de keuken onder het gootsteentje en bij de Exclusive in de disselbak.
Voor de volledigheid: krachtens internationale wetgeving mag gas NOOIT in een rijdende situatie worden gebruikt!!
Op 230Volt is het verbruik 75 Watt, dus trekt dan slechts 0,35 ampère, dus súperzuinig! Op 12Volt accuspanning is het verbruik ook 75W, maar het stroomverbruik is dan (75/12) 6,25A en dat is dan best pittig!
De handleiding vermeldt o.a.: vóórdat je ‘m aansluit op 12Volt, zorg ervoor dat de koelkast niet meer op 230Volt of gas aangesloten is. Kortom, ruim het 230Volt-snoer tussen de camping-aansluitkast en de Country op en zet de gaskraan onder het gootsteentje (zie foto-3 met toelichting) in de horizontale stand (=uit) en draai het kraantje op de gasdrukregelaar op de gastank dicht (naar rechts) en sluit dan pas de trekhaak-stekker aan.
LET OP: Als je de koelkast onderweg gebruikt, let er dan op dat de + in de trekhaak-aansluiting door de garage “geschakeld” aangesloten werd, anders loop je het risico (in de FB-groepen zijn ervaringen te lezen) dat na een “wat langere pauze” je auto-accu zodanig ontladen kán zijn dat je je auto niet meer kan starten !!
Heb je in jouw trekhaak-aansluiting geen “geschakelde +”, dan is het verstandig om tijdens een pauze de trekhaak-stekker los te koppelen.
Zomaar een idee: Je kúnt zelf testen of je een “geschakelde +” hebt: test (met aangesloten trekhaak-stekker) of die 12Volt-connector in de Country wel/geen spanning krijgt door er bijvoorbeeld zo’n elektrisch pompje voor o.a. een luchtbed op aan te sluiten met net zo’n 12V-stekker als aan het koelkast-snoer zit. Als je dat pompje dan aan/uit kunt schakelen met de autocontactsleutel, dan heb je dus een “geschakelde +”.
Bij een 13-polige Jaeger trekhaak-stekker zóu pin-9 een constante + en pin-10 de geschakelde + moeten zijn. Maar rommel niet te veel zelf! Kun je het niet zelf, laat het dan even bij een vakman (je CC-dealer, garage of een trekhaak-specialist) controleren / wijzigen!
LET OP: in FB-groepen lees je wel eens dat men denkt dat ook bij 12Volt de temperatuur van de Dometic geregeld kan worden, maar dat kán dus NIET!! Dat feit staat dúidelijk in de handleiding vermeld!
DOMETIC adviseert in de handleiding om voor gebruik op 12Volt de koelkast op 230Volt voor te koelen. Op FB-groepen worden er goede ervaringen gemeld doordat men iets héél kouds (bijv. een fles ijskoud water en/of iets dat nog bevroren is) in de koelkast plaatste bij het gaan gebruiken van 12Volt.
De RC1600EGP én de nieuwere ACX3-30 werken dus volgens het “ABSORPTIE”-principe met koelvloeistof.
* POSITIEF is dat de werking volgens dit systeemprincipe géén geluid maakt omdat er geen bewegende onderdelen in de koelbox zitten.
* NEGATIEF is dat bij hogere temperaturen dan 35 graden (dirèct boven de koelkast) de koelcapaciteit minder kán worden. Helaas maakten wij dat (3 dagen lang) mee in Italië (aug/sept-2021) bij een temperatuur boven de 37gr. Vlak boven de koelkast mat ik een temperatuur van 44 graden!
Als de koelkast i.v.m. de warmte niet wil gaan koelen, dan hangen sommigen een simpel ventilatortje vlak boven de koelkast en dat blijkt dus te werken… maar ik wil daar een wat ‘strakkere’ oplossing voor bedenken:
Idee: ik wil gaan testen hoe de Dometic het bij hitte doet als er bijvoorbeeld achteraan-bovenop de koelkast een (regelbare) computer-ventilator (of iets dergelijks) bevestigd wordt die warme-lucht afzuigt en dus de luchtcirculatie binnen de koelkast bevordert… en dat hij dan hopelijk beter/sneller gaat koelen!?
=======
N.B.: Misschien las je m’n nieuwere item van 9 aug al? Ik noemde het: “Help de Dometic een hete zomer door”, althans het idee om dat te gaan fixen > https://bit.ly/3d6ZM9s.
Benieuwd of dat resultaat oplevert? Nou, op 21/8 is het gelukt >> https://bit.ly/3whMXQE)
=======
Ook het zo-goed-als waterpas staan is belangrijk voor een goede werking van een absorptie-koelkast. Ook ervaringen daarmee zijn in FB-groepen te lezen.
Ook mogen er voor een juiste werking géén twee soorten ‘voeding’ tegelijkertijd ingeschakeld zijn, zoals gas én stroom. De koelkast zal dan gewoon niét gaan werken!
De Dometic-handleiding vermeldt over het starten op gas: de gasregelknop [B] (zie plaatje-4) links-bovenop de koelkast ongeveer één minuut ingedrukt houden om eventueel aanwezige lucht uit de leidingen te verwijderen. Hierna knop [B] (zie ook plaatje-4) loslaten en 30 seconden wachten om eventueel opgehoopt gas bij de brander te laten ontsnappen. Dan 2x drukken op knop [E].
Handige TIP voor het geval dat de koelkast het soms ook bij gangbare temperaturen niet wil gaan doen: op FB-groepen gelezen (ik heb dat gelukkig nog nooit zelf hoeven te doen) dat het probleem bij een absorptie-koelbox kan ontstaan door luchtbelletjes in de leidingen. Ze kunnen ontstaan als de koelbox lange tijd niet gebruikt is of stil heeft gestaan en zorgen er dan voor dat de koelbox minder goed koelt.
Dit probleem, zo schrijft men, is kennelijk te verhelpen: [1] na de koelkast gedemonteerd te hebben (door onderaan de keuken twee boutjes los te maken) en [2] zonder stekker in het stopcontact een nacht op z’n kop te zetten en [3] zet hem de volgende dag weer rechtop. Wacht een half uurtje voordat je hem weer aansluit en dan zou hij het vaak weer doen!
TIP: Leg bijvoorbeeld een op maat gemaakt verf-roostertje (vaak in FB-groepen gemeld) onderin de koelkast, dan worden je spulletjes zoals kartonnen verpakkingen niet nat door staan in het condenswater. Wij gebruiken al jaren een ‘roostertje’ zoals op [foto-6] in onze beide koelkasten. Dat op maat te knippen spul is nog te koop, is van Curver, ik las ook in Frankrijk! Sommigen volstaan met papier of doekje onderin te leggen.
Handig is het kleine ijsblokjes-vormpje (Foto-5].
=======
Afmetingen van de DOMETIC RC1600EGP:
Hoogte=44cm, breedte=50cm en diepte=44,3cm.
=======
E.e.a. is na te lezen in de Dometic-RC1600 PDF-handleiding, staat op Combi-Camp-website >> https://bit.ly/3Jqh0L6
=======
Ik meldde het al aan het begin van dit verhaaltje; vanaf 2022 wordt de Dometic ACX3-30 (óók een absorptie-type met 33 liter inhoud) meegeleverd. Er zijn ‘leveringsproblemen’, dus (wat ik las in FB-groepen) soms zelfs (tijdelijk) geleverd zónder koelkast. Zie Foto-7. Handleiding ter vergelijking >> https://bit.ly/3zPIRRL
=======
P.S: Lees onder dit item even de reactie van Maurits van Woerden. Gaat over de deksel-scharnierschroeven van de RC1600-koelkast.